محصولات غیرچوبی(فرعی) جنگل:   

 

 بهره برداری و استحصال محصولات فرعی از جنگل و مراتع از دیرباز مورد توجه انسانها بوده و از این فرآورده ها در مصارف گوناگون بكار رفته می شده و آنچه كه سالیان است توجه انسان را به خود جلب كرده بحث محصولات فرعی جنگل می باشد كه ارتباط نزدیك و تنگاتنگی با زندگی بشر پیدا كرده است . اهمیت و ارزشی كه محصولات فرعی در تهیه دارو و مواد بهداشتی و صنعتی دارد موجب شده كه سالانه مقادیر زیادی محصولات فرعی از جمله مازوج ، كتیرا ، آنفوزه ، زدو ، شیرین بیان ، سقز و  به بازارهای بین المللی وارد شود و مقدار قابل توجهی ارز را جذب نماید .

با توجه به طاقت فرسا بودن بهره برداری و مهاجرت روستائیان به شهرها بالابردن درآمد از این طریق می تواند زمینه اشتغال را برای ساكنین مناطق مربوط فراهم نماید و از طرفی با استحصال این محصولات مقادیر قابل توجهی ارز وارد شود . پس می توان گفت آنچه در عرصه منابع طبیعی و بهره برداری از محصولات فرعی وجودش ضروری می باشد برنامه ریزی دقیق و مقتدرانه در این زمینه می باشد و برنامه ریزی كردن در این زمینه بدون شناخت محصولات فرعی امكان پذیر نیست .

       در مورد محصولاتی كه از جنگل بدست می آید و مورد استفاده قرار می گیرد می توان چنین بیان كرد كه محصولاتی كه بدون واسطه و بطور مستقیم مورد استفاده قرار می گیرند را محصولات اصلی جنگل و محصولاتی را كه با واسطه و به طور غیر مستقیم مورد استفاده قرار می دهند را محصولات فرعی جنگل می نامند . مانند انواع صمغ ها ، شیرابه ها ، رزین ها ، روغن ها ، اندامهای گیاهی مورد استفاده در صنایع دارویی و بهداشتی و غیره . بنابراین آنچه را كه از جنگل بطور غیر مستقیم بدست می آوریم را می توانیم جزء محصولات فرعی طبقه بندی كنیم


اهمیت موضوع محصولات فرعی جنگل

در صنایع ،‌بخصوص شیمیایی و دارویی ، رستنی ها و جنگل به عنوان مهمترین ذخایر طبیعی معرفی می شوند و كشور ایران با توجه به اقلیم و آب و هوا دارای گونه های متفاوت و متنوعی از رستنی ها می باشد كه در صورت شناسایی و اعمال روشهای بهره برداری می توان سهم قابل ملاحظه ای را در صادرات غیر نفتی داشته باشد . بنابراین لازم و ضروری است در مورد هر محصول فرعی اطلاعات دقیق زیر را داشته باشیم .

1-    بررسی نحوه تولید و بوجود آمدن محصول فرعی

2-     عوامل ایجاد و تولید محصول فرعی

3-     بررسی عوامل مؤثر در تولید و میزان تولید محصول فرعی

4-    بررسی روشهای بهره برداری محصولات فرعی چه سنتی و چه جدید

5-     رعایت زمان بهره برداری بعد از بهره برداری اولیه

6-     دانستن اطلاعات در مورد نگهداری محصولات فرعی بعد از استحصال

7-    برآورد میزان تولید و ظرفیت محصول فرعی

8-     بررسی و درجه بندی محصول فرعی از نظر كیفیت




تاریخ : جمعه 19 اردیبهشت 1393 | 03:06 ب.ظ | نویسنده : حسیـن شـــــــریفی طـــــــولارود | نظرات
.: Weblog Themes By VatanSkin :.
شبکه اجتماعی فارسی کلوب | Buy Website Traffic | Buy Targeted Website Traffic